Kuchnia czy catering w przedszkolu lub klubie malucha

14

O tym, czy w przedszkolu serwowane są posiłki przygotowywane na miejscu, czy też dostarcza je wyspecjalizowana firma zewnętrzna, decyduje wiele czynników. Warto rozważyć wszystkie „za” i „przeciw”, zanim wybierzemy sposób żywienia dzieci.

Jedzenie serwowane dzieciom musi spełniać kilka podstawowych warunków. Po pierwsze musi być zdrowe, czyli spełniać normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Musi być też urozmaicone, a co najważniejsze, smaczne. O takich detalach, jak podanie posiłków w zachęcający do zjedzenia sposób, nie trzeba przypominać.
Dziecko w przedszkolu powinno dostawać 4-5 zbilansowanych posiłków, w równych odstępach czasu. Można je przygotowywać na miejscu, we własnej kuchni lub dostarczać z zewnątrz, od firm specjalizujących się w przygotowywaniu i dowożeniu posiłków. Który model jest korzystniejszy?

Ważne!

Z dniem 1 września 2015 roku, zgodnie z nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w przedszkolach nie będzie można podawać tzw. śmieciowego jedzenia (m.in. chipsów i produktów instant). Dyrektor przedszkola w porozumieniu z rodzicami dzieci będzie mógł stworzyć listę środków spożywczych dozwolonych do spożycia w placówce. Jeśli kontrola w przedszkolu przeprowadzona przez inspekcję sanitarną wykaże, że złamano prawo, ajent może zapłacić karę w wysokości od 1 do 5 tys. zł.

Własna kuchnia na miejscu

Kuchnia czy catering w przedszkolu lub klubie malucha
© cook_inspire – Fotolia.com

Aby uzyskać zgodę sanepidu na przygotowywanie posiłków na miejscu, kuchnia żłobkowa lub przedszkolna musi spełniać warunki określone m.in. w dobrych praktykach higienicznych (GHP), dobrych praktykach produkcyjnych (GMP) oraz systemie HACCP. Wytyczne te dotyczą ilości pomieszczeń, ich przeznaczenia, wyposażenia, czyli urządzeń i sprzętów, które powinny się w nich znaleźć, np. przynajmniej dwa zlewy, kuchenka, lodówki, zmywarki, suszarki itd., a nawet wystroju – np. podłogi muszą być wykonane z łatwo zmywalnego materiału (więcej na ten temat piszemy w artykule „Kuchnia na miarę sanepidu”). Zorganizowanie własnej kuchni wymaga więc dużych nakładów finansowych, a przede wszystkim miejsca – nie każda placówka dysponuje metrażem pozwalającym na wyodrębnienie 2-3 pomieszczeń kuchennych i magazynowych. Przygotowywanie posiłków również nie jest łatwe – trzeba zadbać o kupno surowców i dostarczenie zaopatrzenia, zatrudnić kucharki oraz pomoce kuchenne. Aby uniknąć zakażeń pokarmowych trzeba stale kontrolować parametry procesów obróbki termicznej, temperaturę w chłodziarkach, pamiętać o dezynfekcji sprzętu, a także o higienie pracowników i dbać o ich stan zdrowia. Własna kuchnia ma jednak dwie zalety – jest tańsza (kiedy już zwrócą się koszty zainwestowane w sprzęt i remont) i daje pewność, że jedzenie, które podajemy dzieciom jest zdrowe i smaczne.

Posiłki z cateringu

Firma zewnętrzna dowozi zwykle obiad, a pozostałe posiłki dla dzieci (np. kanapki na śniadanie czy owoce na podwieczorek) są przygotowywane na miejscu przez obsługę przedszkola. Zaletą cateringu jest to, że dostajemy gotowy produkt – nie musimy się martwić o zakupy, gotowanie i sprawdzanie wartości odżywczych serwowanych przez nas dań. O to dba firma, z usług której korzystamy. Posiłki przygotowywane przez specjalistów powinny być odpowiednie do wieku naszych podopiecznych – zarówno pod względem zawartości składników odżywczych, jak i konsystencji oraz formy podania. Dobra firma cateringowa powinna oferować dania wykonane z dobrej jakości produktów (np. z warzyw z upraw ekologicznych) i dbać o zasady dobrego żywienia, np. ograniczać zużycie soli czy cukru. Koniecznie trzeba też sprawdzić, czy jest w stanie dostarczyć posiłki dla wegetarian (jeśli mamy takiego malucha w żłobku czy przedszkolu) i dla małych alergików, np. dzieci bezglutenowych czy na diecie bezmlecznej.

Własna kuchnia czy catering – która forma jest korzystniejsza?

Zdania na temat korzyści, płynących z prowadzenia kuchni na miejscu i cateringu są podzielone, nie brakuje zwolenników i przeciwników obu opcji.
– Kiedy pięć lat temu otwierałam placówkę, na rynku działała jedna firma cateringowa, zajmująca się dostarczaniem jedzenia do żłobków i przedszkoli – opowiada Magdalena Dziuda, właścicielka ,,Centrum Dziecięcego Jasia i Małgosi“ w Łodzi.
– Było dla mnie oczywiste, że wybiorę catering, bo wymagania odnośnie do kuchni na miejscu były i są bardzo rygorystyczne i wymagały dużych nakładów finansowych. Dzisiaj mogę stwierdzić z pełnym przekonaniem, że był to doskonały pomysł.

Z kolei własna kuchnia w przedszkolu to nie tylko możliwość przygotowywania posiłków na bieżąco, dzięki czemu są one zawsze świeże i ciepłe. To także możliwość ich dostosowania do indywidualnych potrzeb dziecka, jeżeli jest ono na przykład uczulone na jakiś produkt.

– Prowadzimy przedszkole od trzynastu lat i od początku mieliśmy własną kuchnię – mówi Bartłomiej Dybowski, właściciel przedszkola ,,Słoneczko“ z Łomianek. – Na podstawie moich obserwacji mogę stwierdzić, że rodzice przy wyborze placówki traktują posiadanie przez nią własnej kuchni jako jeden z głównych czynników wyboru. Dzięki temu, że sam zaopatruję kuchnię w produkty, wiem, że dzieci jedzą zdrowe i świeże posiłki. Owoce i warzywa kupuję na giełdzie. Nie mam doświadczenia z cateringiem, ale uważam, że własna kuchnia w przedszkolu to dobra decyzja nas jako właścicieli.

Idealna kuchnia według rodziców

  • zapewnić nielimitowane posiłki tak, by dzieci były syte;
  • napoje powinny być dostępne przez cały czas;
  • dzieci powinny być zachęcane do jedzenia, a nie do niego zmuszane;
  • dzieci, pod opieką nauczyciela, powinny same komponować kanapki oraz sprzątać po sobie i całej grupie;
  • wspólne posiłki powinny być okazją do poznania zasad zachowania się przy stole.
Kuchnia czy catering w przedszkolu lub klubie malucha
5 (100%) Głosy: 11

14 KOMENTARZE

  1. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest catering, ale taki żeby był pewny – smaczny i zdrowy. U mnie syn miał catering od Smakusia i było bardzo ok. Inni rodzice też nie narzekali, bo posiłki były duże, smaczne i zdrowe. Możliwe przygotowanie posiłków wg specjalnej diety też nie stanowiło problemu.

  2. Prowadzę przedszkole od 5 lat. Przez 4 lata była kuchnia, ale koniec końców zdecydowaliśmy się na catering. Po różnych przygodach z różnymi firmami obecnie współpracujemy ze Smakusiem. W porównaniu do reszty zapewnia najlepszą jakość, a o to w tym wszystkim chodzi, żeby dzieci jadły zdrowo i oczywiście smacznie

  3. Czy to nie w posiłkach Smakusia wykryto salmonellę i potruły się dzieci w kilku warszawskich przedszkolach?? Ja nie polecam…

  4. Zdecydowanie katering. Tylko jeśli katering to musi być sprawdzony. Widzę że już ktoś pisał o Smakusiu. Ja również się pod tym podpisuje. Jakość na najwyższym poziomie, menu rozbudowane no i specjalne posiłki dla dzieciaków z nietolerancjami pokarmowymi.

  5. W naszym przedszkolu dbamy o to, żeby dzieci otrzymywały posiłki zgodne z zaleceniami dietetyków. Mamy dużą grupę alergików. Firma cateringowa ww.cateringdabrowa.pl radzi sobie doskonale z tym problemem. Zawsze dostarcza dania ściśle według zaleceń specjalistów.

  6. Od lat w przedszkolu jest catering, u nas akurat Kanzeon. Jesteśmy z mężem bardzo zadowoleni, syn jest najedzony i powtarza, że mu bardzo smakuje. Catering nie zawsze jest złą opcją, nasz się bardzo sprawdza, solidna firma 🙂 Także polecam.

  7. Moje dzieciaki mają w przedszkolu catering od firmy My Space Catering. Dla mnie najważniejsze że dzieci zadowolone że jedzenie jest smaczne. Ja też jestem zadowolona, bo posiłki zbilansowane i jest sporo owoców i warzyw.

  8. Całkiem dobra opcja. Przynajmniej moje dziecko jest zadowolone. Ja przyznam byłam scepytcznie nastawiona, ale wiem że jadłospis zawsze jest odpowiedni i zdrowy, a firma jaka dostarcza ten catering to my space catering. Polecam zatem:)

  9. Zdecydowanie catering. Dlaczego? A dlatego, że każdy jadłospis bogaty jest w wartości odżywcze, a także układany przez dietetyka. Zdecydowanie lepsza alternatywa niż kuchnia.

  10. Jak dla mnie to catering jest dobrą opcją. Moje dziecko jest zadowolone z przedszkolnego cateringu od my space catering. Ja mam pewność że zdrowo się odżywia bo jadłospisy układa dietetyk. Polecam!

  11. Zdecydowanie catering i to bez dwóch zdań. Czasy kuchni to się skończyły z 5 lat temu. Ale catering cateringowi nierówny. Mój syn ma teraz najlepszą możliwą opcję – My Space Catering. Posiłki są naprawdę super. Nie ma monotonii, co chwila jakieś nowości.

  12. Na pewno warto sprawdzić My Space Catering. Firma znająca się na tym co robi. Dobrze dobrane menu każdego dnia, zawsze świeże owoce i warzywa, idealny catering dla dzieci w przedszkolu lub żłobku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code