Kuchnia w żłobku lub przedszkolu - wytyczne sanepidu

Jak powinna wyglądać kuchnia w zakładach zbiorowego żywienia zamkniętego, jakimi są żłobki i przedszkola?


Sezon na mrożonki w wyżywieniu dzieci

Jedną z podstawowych zasad żywienia dzieci jest zapewnienie im zbilansowanej diety, gwarantującej dostęp do najpotrzebniejszych składników odżywczych. Zimą, gdy świeże warzywa i owoce są drogie i nie zawsze dostępne, warto skorzystać z pełnowartościowych i tańszych mrożonek.


Czy dwuletniemu dziecku możemy podać na śniadanie to samo, co podajemy dziesięciolatkowi? Tu najważniejszym wyznacznikiem jest zapotrzebowanie energetyczne i na poszczególne składniki odżywcze.


Bez wody nie ma życia – to oczywiste. O ile jednak dorosły człowiek, potrafi zorientować się, że odczuwa pragnienie i ugasić je sięgając po szklankę wody, o tyle małe dziecko, nie zawsze zdaje sobie sprawę z tego, że chce mu się pić. Dlatego tak ważne jest, by zapewnić malcowi regularne nawadnianie. W przedszkolach i żłobkach ułatwiają to specjalne dystrybutory z wodą mineralną.


Kuchnia czy catering w przedszkolu lub klubie malucha

O tym, czy w przedszkolu serwowane są posiłki przygotowywane na miejscu, czy też dostarcza je wyspecjalizowana firma zewnętrzna, decyduje wiele czynników. Warto rozważyć wszystkie "za" i "przeciw", zanim wybierzemy sposób żywienia dzieci.


Zbilansowana dieta dziecka - zdrowe i wartościowe posiłki w żłobku lub przedszkolu

Posiłki spożywane przez dziecko w żłobku lub przedszkolu stanowią 3/4 jego dziennego zapotrzebowania na jedzenie. Dlatego trzeba zadbać, by były zdrowe i wartościowe.


Czy wiesz, jak zorganizować śniadania i podwieczorki w żłobku, gdy nie ma w nim kuchni? Odpowiadamy na to ważne pytanie.


Forum - Mój żłobek, moje przedszkole

Nasz magazyn

Praktyczny poradnik dla właścicieli i zarządców prywatnych placówek opieki nad dzieckiem w wieku 0-6 lat.

Zamów prenumeratę

Co nowego

Mój żłobek, moje przedszkole © 2016-2017